Kek Lapis Coklet Cheese Kukus
Bismilla..hirahman...nirrahhim....
Assalamualaikum...
selamat pagi,Bertemu kembali di pagi yang ceria ini semoga kita di beri keberkatan dan rahmatnya....
Dah agak lama x terbuka blog ni,oleh kerna kengkangan masa yg amat mencemburui dan tanggugjawab yg lagi penting perlu laksanakn.
Alhamdulillah N3 kali ini saya memilih utk di kongsikn bersama ialah
KEK LAPIS COKLET CHEESE KUKUS...
Mendengar bunyi perkataan ni pun dah terbayang kesedapan rasa coklet dan cheesenya,apalagi klu dah ada depan mata habis di bedal semua,sedar2 habis seloyang....ha...ha...ha...
Resepi ni saya dapat dari seorang blogger yg memang saya suka sangat mengikuti setiap entrynya dan memang sangat2 mantap di bahagian Kek lapis,terima kasih yg x terhingga kpd kak dyg jack yg sudi berkongsi resepi ni dan saya mohon izin di panjangkn lg ke blog saya.
Ok lah tanpa membuang masa jom kita tgk resepi yg di perlukn di bawah,
KEk LAPIS COKLET CHEESE KUKUS
bahan-bahan : loyang 8x8x3
Bahan2 utk Lapisan Coklat :
170g tepung serbaguna/tepung gandum (diayak)
170g maaaaentega / salted butter (pada suhu bilik) - DJ menggunakan mentega jenama Farmcows
3 biji telur gred B
220g gula kastor
45 g serbuk koko - dibancuh dengan 150ml air suam
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan2 utk Lapisan Keju :
600g krim keju (pada suhu bilik)
2 biji telur
120g gula kastor
1 sudu kecil jus lemon/jus oren/esen vanilla
4 sudu makan tepung gandum
Cara membuat Lapisan Coklat :
Putar mentega bersama gula hingga kembang dan berkrim dengan kelajuan maksima. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar dengan kelajuan perlahan.
Masukkan pula esen vanilla dan putar lagi.
Masukkan bancuhan koko tadi dan putar lagi hingga rata.
Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata dengan spatula. Setelah itu, putar dengan pengadun selama 20 saat sahaja. Ketepikan.
Lapisan Keju :
Putar krim keju hingga hancur. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga berkrim.
Masukkan telur satu demi satu. Putar lagi hingga rata.
Masukkan jus lemon/jus oren atau esen vanilla. Putar lagi.
Akhir sekali masukkan tepung.
Putar hingga sebati.
Cara mengukus :
Pastikan air kukusan panas dengan api perlahan. Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega.
Adunan coklat dan adunan keju hendaklah dibahagi dua bahagian sama rata. Mula-mula tuangkan lapisan coklat ke dalam loyang dan kukus selama lebih kurang 20 minit. (penutup loyang hendaklah dibalut dengan tuala bersih supaya air kukusan tidak menitik ke dalam loyang). Loyang tidak perlu ditutup dengan kertas foil atau plastik.
Kemudian tuangkan pula adunan keju dan ratakan. Kukus lagi selama 20 minit.
Setelah itu, masukkan pula adunan coklat. Ulangi proses hingga habis kesemuanya. Seterusnya boleh juga ditambahkan lagi masa mengukus selama 10-15 minit.
Setelah masak, tutupkan api. Biarkan kek sejuk sebelum dikeluarkan dariloyang.
*Bahan adunan adalah sedikit,boleh gandakn lagi sukatan utk mendapatkn 2x ganda banyak adunan....
** Perlu diingatkan kek ini TIDAK menggunakan serbuk penaik atau soda bikarbonat. Harap maklum.
...Selamat mencuba...
Sumber: dayangjack
Assalamualaikum...
selamat pagi,Bertemu kembali di pagi yang ceria ini semoga kita di beri keberkatan dan rahmatnya....
Dah agak lama x terbuka blog ni,oleh kerna kengkangan masa yg amat mencemburui dan tanggugjawab yg lagi penting perlu laksanakn.
Alhamdulillah N3 kali ini saya memilih utk di kongsikn bersama ialah
KEK LAPIS COKLET CHEESE KUKUS...
Mendengar bunyi perkataan ni pun dah terbayang kesedapan rasa coklet dan cheesenya,apalagi klu dah ada depan mata habis di bedal semua,sedar2 habis seloyang....ha...ha...ha...
Resepi ni saya dapat dari seorang blogger yg memang saya suka sangat mengikuti setiap entrynya dan memang sangat2 mantap di bahagian Kek lapis,terima kasih yg x terhingga kpd kak dyg jack yg sudi berkongsi resepi ni dan saya mohon izin di panjangkn lg ke blog saya.
Ok lah tanpa membuang masa jom kita tgk resepi yg di perlukn di bawah,
KEk LAPIS COKLET CHEESE KUKUS
bahan-bahan : loyang 8x8x3
Bahan2 utk Lapisan Coklat :
170g tepung serbaguna/tepung gandum (diayak)
170g maaaaentega / salted butter (pada suhu bilik) - DJ menggunakan mentega jenama Farmcows
3 biji telur gred B
220g gula kastor
45 g serbuk koko - dibancuh dengan 150ml air suam
1 sudu kecil esen vanilla
Bahan2 utk Lapisan Keju :
600g krim keju (pada suhu bilik)
2 biji telur
120g gula kastor
1 sudu kecil jus lemon/jus oren/esen vanilla
4 sudu makan tepung gandum
Cara membuat Lapisan Coklat :
Putar mentega bersama gula hingga kembang dan berkrim dengan kelajuan maksima. Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil diputar dengan kelajuan perlahan.
Masukkan pula esen vanilla dan putar lagi.
Masukkan bancuhan koko tadi dan putar lagi hingga rata.
Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata dengan spatula. Setelah itu, putar dengan pengadun selama 20 saat sahaja. Ketepikan.
Lapisan Keju :
Putar krim keju hingga hancur. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga berkrim.
Masukkan telur satu demi satu. Putar lagi hingga rata.
Masukkan jus lemon/jus oren atau esen vanilla. Putar lagi.
Akhir sekali masukkan tepung.
Putar hingga sebati.
Cara mengukus :
Pastikan air kukusan panas dengan api perlahan. Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega.
Adunan coklat dan adunan keju hendaklah dibahagi dua bahagian sama rata. Mula-mula tuangkan lapisan coklat ke dalam loyang dan kukus selama lebih kurang 20 minit. (penutup loyang hendaklah dibalut dengan tuala bersih supaya air kukusan tidak menitik ke dalam loyang). Loyang tidak perlu ditutup dengan kertas foil atau plastik.
Kemudian tuangkan pula adunan keju dan ratakan. Kukus lagi selama 20 minit.
Setelah itu, masukkan pula adunan coklat. Ulangi proses hingga habis kesemuanya. Seterusnya boleh juga ditambahkan lagi masa mengukus selama 10-15 minit.
Setelah masak, tutupkan api. Biarkan kek sejuk sebelum dikeluarkan dariloyang.
*Bahan adunan adalah sedikit,boleh gandakn lagi sukatan utk mendapatkn 2x ganda banyak adunan....
** Perlu diingatkan kek ini TIDAK menggunakan serbuk penaik atau soda bikarbonat. Harap maklum.
...Selamat mencuba...
Sumber: dayangjack
Ulasan