Biskut Ulat Bulu
Assalamualaikum
Biskut kelima pilihan sis ialah Biskut Ulat Bulu..
yang ini memang sangat famouse di Sabah kalau dulu.. time beraya kemana mana saja rumah, benda hijau ni la yg habis dulu,tu cerita duluuu..
Cerita sekarang agak banyak juga biskut2 yg di reka selari dengan arus kemodenan semasa..sampai ummi pun x tersempat mau mencuba resepi biskut2 yg baru ni,
insyallah..
kalau dah cuba resepi biskut baru ummi akan update lg resepinya,
so kita menjelajah dulu ke zaman kegemilangan Biskut ni..
Biskut Ulat Bulu
Bahan-bahan
300gm t. gandum
150gm t.jagung
50gm susu tepung( Biasa saya guna nespray)
180gm minyak sapi
100gm mentega
100gm gula icing
Perisa pandan hijau
Buah kurma yg dipotong memanjang, lebih kurang 6 hirisan drpd 1 biji buah kurma (Boleh jg guna jem kurma, tp, agak leceh utk dibentuk)
Castor sugar (Hiasan..tabur diatas biskut)
Cara-cara;
Putar gula icing & mentega hingga sebati. Kemudian masukkan minyak sapi, perisa pandan & susu tepung.
Putar hingga sebati. Masukkan t.jagung & tepung gandum, uli dgn tangan hingga sebati..Selalunya
tepung gandum diletak kemudian dan bergantung pada adunan. Kalau sudah dpt dibentuk tdk perlu habiskan 300gm. Slps itu, bentuk doh sekecil ibu jari, dan letakkan satu hiris buah kurma, kemudian bentuk memanjang. Tekan atasnya dgn garfu utk bentuk ulat.
Masukkan kedalam luyang & bakar pada suhu 160-180. Agak sukar utk menentukan biskut ini msk atau tdk sbb walaupun sudah msk biskutnya masih lembut, tp..klu sdh letak diluar, ia akan mengeras sendiri. Utk menentukan dah masak tgk dibawah biskut agak kekuningan. Sesudah diangkat dr oven taburkan castor sugar diatasnya sebagai hiasan
Selamat mencuba...
Biskut kelima pilihan sis ialah Biskut Ulat Bulu..
yang ini memang sangat famouse di Sabah kalau dulu.. time beraya kemana mana saja rumah, benda hijau ni la yg habis dulu,tu cerita duluuu..
Cerita sekarang agak banyak juga biskut2 yg di reka selari dengan arus kemodenan semasa..sampai ummi pun x tersempat mau mencuba resepi biskut2 yg baru ni,
insyallah..
kalau dah cuba resepi biskut baru ummi akan update lg resepinya,
so kita menjelajah dulu ke zaman kegemilangan Biskut ni..
Biskut Ulat Bulu
Bahan-bahan
300gm t. gandum
150gm t.jagung
50gm susu tepung( Biasa saya guna nespray)
180gm minyak sapi
100gm mentega
100gm gula icing
Perisa pandan hijau
Buah kurma yg dipotong memanjang, lebih kurang 6 hirisan drpd 1 biji buah kurma (Boleh jg guna jem kurma, tp, agak leceh utk dibentuk)
Castor sugar (Hiasan..tabur diatas biskut)
Cara-cara;
Putar gula icing & mentega hingga sebati. Kemudian masukkan minyak sapi, perisa pandan & susu tepung.
Putar hingga sebati. Masukkan t.jagung & tepung gandum, uli dgn tangan hingga sebati..Selalunya
tepung gandum diletak kemudian dan bergantung pada adunan. Kalau sudah dpt dibentuk tdk perlu habiskan 300gm. Slps itu, bentuk doh sekecil ibu jari, dan letakkan satu hiris buah kurma, kemudian bentuk memanjang. Tekan atasnya dgn garfu utk bentuk ulat.
Masukkan kedalam luyang & bakar pada suhu 160-180. Agak sukar utk menentukan biskut ini msk atau tdk sbb walaupun sudah msk biskutnya masih lembut, tp..klu sdh letak diluar, ia akan mengeras sendiri. Utk menentukan dah masak tgk dibawah biskut agak kekuningan. Sesudah diangkat dr oven taburkan castor sugar diatasnya sebagai hiasan
Sis jual dalam Rm35 - 65 biji
Yang Sibuk Boleh Beli kat page FB
Dapur Citarasa Sis tau..
Direct jer wasap 0165843566/BiskutUlatBulu
Yg Rajin Boleh Guna Resepi Sis,jangan lupa Like,komen,Share dan Follow Blog Sis k.. ๐
Ulasan