Biskut Cerelac

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua.. salam 1 Malaysia kepada pengunjung blog walau di mana berada,terima kasih kerana sudi menjengah ke blogku yg x seberapa ini,di harap dapat memenuhi keinginan yg di cari...

Baik lah..seperti malam kelmarin masih lagi di N3 tertunggak aktiviti membiskut bulan ramadhan yg belum di update,biskut pilihan yg keempat Biskut Cerelec

Pertama kali ummi buat terus
jatuh chinta.. pastinya bukan pada rupa tapi pada rasa rangup lemak² gitu.. hancur di mulut, waduh waduhh..enak sekali di tambah dgn aroma cerelac yg membuatkan keenakkan nya menyerlah,eshhh.... memang kalau mkn mau lagi dan lagi... x caya.. arh jom cuba Buat๐Ÿฅฐ

Resepi Biskut cerelac



Bahan-bahan

1 kg tepung gandum
1 bungkus tepung kanji (starch/tepung ubi kayu) = 400g
1 cwn setengah gula halus
1 buku butter = 250g
500gm minyak Sapi 
Susu Nespray

Untuk salut luar biskut:  1 cawan Nestum Beras Cerelac (tin warna biru) + 1/2 cawan susu nespray (gaulkan)

Cara-cara:

- Campurkan minyak sapi,butter dan gula halus pukul     hingga kembang.
- Ayak tepung gandum dan tepung kanji
- Masukkan tepung yg telah diayak dan gaulkan ke      dalam minyak sapi dan butter tadi, gaul hingga  lembut.
- Canai dan terap dgn acuan yg dikendendaki (biasa kat Sabah guna acuan bentuk bunga tuh)
- Bakar dalam over macam biskut biasa
- Bila dah masak, gaulkan biskut dengan Nestum cerelac beras + susu nespray itu tadi.  SIAPPP!!!

P/s:
- Bila adunan terlalu keras tambahkan minyak sapi, kalau terlalu lembut tambahkan tepung.
- Kalau nak sedap guna pure ghee..

Selamat mencuba...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

IKAN SIAKAP GORENG BERLADA

Biskut Ulat Bulu

Kuih Makmur

Biskut Cip Coklet Minty Pudina

kek Lapis Blueberry Kukus

Biskut Almond London

Biskut Tart Nenas

TURUN BERAT BADAN TANPA TAHAN LAPAR,TANPA UBAT DENGAN THERAPANT- INSTANT RESULT๐Ÿ“Œ

Biskut Nestum Kelapa Ranggup