Biskut Cerelac
Assalamualaikum...
Selamat pagi semua.. salam 1 Malaysia kepada pengunjung blog walau di mana berada,terima kasih kerana sudi menjengah ke blogku yg x seberapa ini,di harap dapat memenuhi keinginan yg di cari...
Baik lah..seperti malam kelmarin masih lagi di N3 tertunggak aktiviti membiskut bulan ramadhan yg belum di update,biskut pilihan yg keempat Biskut Cerelec
Pertama kali ummi buat terus
jatuh chinta.. pastinya bukan pada rupa tapi pada rasa rangup lemak² gitu.. hancur di mulut, waduh waduhh..enak sekali di tambah dgn aroma cerelac yg membuatkan keenakkan nya menyerlah,eshhh.... memang kalau mkn mau lagi dan lagi... x caya.. arh jom cuba Buat๐ฅฐ
Resepi Biskut cerelac
Bahan-bahan
1 kg tepung gandum
1 bungkus tepung kanji (starch/tepung ubi kayu) = 400g
1 cwn setengah gula halus
1 buku butter = 250g
500gm minyak Sapi
Susu Nespray
Untuk salut luar biskut: 1 cawan Nestum Beras Cerelac (tin warna biru) + 1/2 cawan susu nespray (gaulkan)
Cara-cara:
- Campurkan minyak sapi,butter dan gula halus pukul hingga kembang.
- Ayak tepung gandum dan tepung kanji
- Masukkan tepung yg telah diayak dan gaulkan ke dalam minyak sapi dan butter tadi, gaul hingga lembut.
- Canai dan terap dgn acuan yg dikendendaki (biasa kat Sabah guna acuan bentuk bunga tuh)
- Bakar dalam over macam biskut biasa
- Bila dah masak, gaulkan biskut dengan Nestum cerelac beras + susu nespray itu tadi. SIAPPP!!!
P/s:
- Bila adunan terlalu keras tambahkan minyak sapi, kalau terlalu lembut tambahkan tepung.
- Kalau nak sedap guna pure ghee..
Selamat mencuba...
Selamat pagi semua.. salam 1 Malaysia kepada pengunjung blog walau di mana berada,terima kasih kerana sudi menjengah ke blogku yg x seberapa ini,di harap dapat memenuhi keinginan yg di cari...
Baik lah..seperti malam kelmarin masih lagi di N3 tertunggak aktiviti membiskut bulan ramadhan yg belum di update,biskut pilihan yg keempat Biskut Cerelec
Pertama kali ummi buat terus
jatuh chinta.. pastinya bukan pada rupa tapi pada rasa rangup lemak² gitu.. hancur di mulut, waduh waduhh..enak sekali di tambah dgn aroma cerelac yg membuatkan keenakkan nya menyerlah,eshhh.... memang kalau mkn mau lagi dan lagi... x caya.. arh jom cuba Buat๐ฅฐ
Resepi Biskut cerelac
Bahan-bahan
1 kg tepung gandum
1 bungkus tepung kanji (starch/tepung ubi kayu) = 400g
1 cwn setengah gula halus
1 buku butter = 250g
500gm minyak Sapi
Susu Nespray
Untuk salut luar biskut: 1 cawan Nestum Beras Cerelac (tin warna biru) + 1/2 cawan susu nespray (gaulkan)
Cara-cara:
- Campurkan minyak sapi,butter dan gula halus pukul hingga kembang.
- Ayak tepung gandum dan tepung kanji
- Masukkan tepung yg telah diayak dan gaulkan ke dalam minyak sapi dan butter tadi, gaul hingga lembut.
- Canai dan terap dgn acuan yg dikendendaki (biasa kat Sabah guna acuan bentuk bunga tuh)
- Bakar dalam over macam biskut biasa
- Bila dah masak, gaulkan biskut dengan Nestum cerelac beras + susu nespray itu tadi. SIAPPP!!!
P/s:
- Bila adunan terlalu keras tambahkan minyak sapi, kalau terlalu lembut tambahkan tepung.
- Kalau nak sedap guna pure ghee..
Selamat mencuba...
Ulasan