Lemang Kukus
Assalamualaikum..
Rabu 5hb kita Raya horeyyy
dah plan ker mau masak apa Raya pertama ni??Sis Raya pertama memang WAJIB kena masak la..
Raya tahun² sis sambut kat rumah mak sbb suami kan bangsa cina so x da istilah gaduh nak beraya kat rumah mak ka mentua.. hahh kelass kan tiap tahun Sis Ranking Raya kat Rumah mak sendiri,hihihii
Lagi satu kenapa perlu masak Raya pertama??
Well Raya pertama tu adalah Rumah Terbuka bg kami sbb org² kampung yang menziarah kubur akan singgah Rumah kami dulu..so adalah kesempatan nak buat Rumah terbuka di hari pertama..sbb satu kali kerja dan makanan pun masih banyak hihuu
Ok² x payah bebel panjang,
Sis mau Share idea..
Hahh cara baru nak buat lemang
Tapi nak senang jerr
Kalau x da buluh boleh la guna Tin dan masak cara kukus hihii
Ni bg yg tinggal area bandar dah tentu la tiada buluh kann so tercetus la idea sebegini rupa..hahaha..guna je la apa yang ada.
Bahan untuk lemang
- Tin aluminium (sardin / minuman)
- Daun Pisang
- Pulut
- Garam
- Santan
Ikut Step by Step k..
Rabu 5hb kita Raya horeyyy
dah plan ker mau masak apa Raya pertama ni??Sis Raya pertama memang WAJIB kena masak la..
Raya tahun² sis sambut kat rumah mak sbb suami kan bangsa cina so x da istilah gaduh nak beraya kat rumah mak ka mentua.. hahh kelass kan tiap tahun Sis Ranking Raya kat Rumah mak sendiri,hihihii
Lagi satu kenapa perlu masak Raya pertama??
Well Raya pertama tu adalah Rumah Terbuka bg kami sbb org² kampung yang menziarah kubur akan singgah Rumah kami dulu..so adalah kesempatan nak buat Rumah terbuka di hari pertama..sbb satu kali kerja dan makanan pun masih banyak hihuu
Ok² x payah bebel panjang,
Sis mau Share idea..
Lemang Kukus.
Hahh cara baru nak buat lemang
Tapi nak senang jerr
Kalau x da buluh boleh la guna Tin dan masak cara kukus hihii
Ni bg yg tinggal area bandar dah tentu la tiada buluh kann so tercetus la idea sebegini rupa..hahaha..guna je la apa yang ada.
Bahan untuk lemang
- Tin aluminium (sardin / minuman)
- Daun Pisang
- Pulut
- Garam
- Santan
Ikut Step by Step k..
Pulut
Sediakan pulut
Bersihkan dan di rendam sehingga kembang kemudian di toskan
Angaran Pulut kering 1 tin untuk 2 tin
Santan
Guna Santan pekat yang di perah 2 kali jerr
Perahan santan ketiga boleh simpan untuk Rendang Ayam.
2 biji kelapa parut untuk ½ kg pulut dan Rendang ayam (angaran ½ kg ayam)
Garam
Perasakan Santan dengan Garam.
Yang nak masukkan gula pun boleh mengikut tekak masing²
Daun pisang
Lap bersih daun pisang dan potong.
Masukkan daun kedalam tin macam ni๐
Lebihkan daun tu untuk memudahkan step masa nak meletak pulut nanti,Susun dalam kukusan.
Masukkan pulut ¾ angaran tin,
Supaya ada ruang untuk pulut tu kembang dan tidak tumpah,angaran pulut dan santan sama mcm lemang bakar pulut dan santan sama paras,kemudian kukus dalam 45 minit atau sehingga masak.
Hahh begini rupa Lemang yang sudah masak,hah mau tau lemang dah masak ke belum..cucuk pakai lidi,jika masa cucuk rasa keras mcm beras boleh sambung kukus lgi..jika cucuk rasa lembut gebu jerr tu tanda dah masak.
Kejadian Lemang selepas di keluarkan dari tin.
Part Rendang Sis suka Rendang Daging
So lebihan santan ketiga boleh guna untuk masak Rendang Daging la..
Terpulang pada citarasa masing² kann
Next kalau Sis Rajin Sis Share lagi cara masak Rendang Daging ok
Siapa Terlebih Rajin Boleh la Cuba..
Selamat mencuba ya..
Sumber: Hayati Nor
Ulasan