Lemang Kukus

Assalamualaikum..

Rabu 5hb kita Raya horeyyy

dah plan ker mau masak apa Raya pertama ni??Sis Raya pertama memang WAJIB kena masak la..
Raya tahun² sis sambut kat rumah mak sbb suami kan bangsa cina so x da istilah gaduh nak beraya kat rumah mak ka mentua.. hahh kelass kan tiap tahun Sis Ranking Raya kat Rumah mak sendiri,hihihii

Lagi satu kenapa perlu masak Raya pertama??

Well Raya pertama tu adalah Rumah Terbuka bg kami sbb org² kampung yang menziarah kubur akan singgah Rumah kami dulu..so adalah kesempatan nak buat Rumah terbuka di hari pertama..sbb satu kali kerja dan makanan pun masih banyak hihuu

Ok² x payah bebel panjang,
Sis mau Share idea..


 Lemang Kukus.




Hahh cara baru nak buat lemang
Tapi nak senang jerr
Kalau x da buluh boleh la guna Tin dan masak cara kukus hihii

Ni bg yg tinggal area bandar dah tentu la tiada buluh kann so tercetus la idea sebegini rupa..hahaha..guna je la apa yang ada.


Bahan untuk lemang

- Tin aluminium (sardin / minuman)
- Daun Pisang
- Pulut
- Garam
- Santan


Ikut Step by Step k..


Pulut

Sediakan pulut
Bersihkan dan di rendam sehingga kembang kemudian di toskan
Angaran Pulut kering 1 tin untuk 2 tin 



Santan

Guna Santan pekat yang di perah 2 kali jerr
Perahan santan ketiga boleh simpan untuk Rendang Ayam.
2 biji kelapa parut untuk ½ kg pulut dan Rendang ayam (angaran ½ kg ayam)



Garam

Perasakan Santan dengan Garam.
Yang nak masukkan gula pun boleh mengikut tekak masing²


Daun pisang

Lap bersih daun pisang dan potong.



Masukkan daun kedalam tin macam ni๐Ÿ‘†
Lebihkan daun tu untuk memudahkan step masa nak meletak pulut nanti,Susun dalam kukusan.


Masukkan pulut ¾ angaran tin,
Supaya ada ruang untuk pulut tu kembang dan tidak tumpah,angaran pulut dan santan sama mcm lemang bakar pulut dan santan sama paras,kemudian kukus dalam 45 minit atau sehingga masak.


Hahh begini rupa Lemang yang sudah masak,hah mau tau lemang dah masak ke belum..cucuk pakai lidi,jika masa cucuk rasa keras mcm beras boleh sambung kukus lgi..jika cucuk rasa lembut gebu jerr tu tanda dah masak.


Kejadian Lemang selepas di keluarkan dari tin.


Part Rendang Sis suka Rendang Daging 
So lebihan santan ketiga boleh guna untuk masak Rendang Daging la..
Terpulang pada citarasa masing² kann


Next kalau Sis Rajin Sis Share lagi cara masak Rendang Daging ok



Siapa Terlebih Rajin Boleh la Cuba..
Selamat mencuba ya..


Sumber: Hayati Nor

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Biskut Cerelac

IKAN SIAKAP GORENG BERLADA

Biskut Ulat Bulu

Kuih Makmur

Biskut Cip Coklet Minty Pudina

kek Lapis Blueberry Kukus

Biskut Almond London

Biskut Tart Nenas

TURUN BERAT BADAN TANPA TAHAN LAPAR,TANPA UBAT DENGAN THERAPANT- INSTANT RESULT๐Ÿ“Œ

Biskut Nestum Kelapa Ranggup