Resepi Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips
Assalamualaikum korang...
weiii resepi Sedap weii😆
Aduiii Chip more betul lah.. winduu da nak tulis² resepi ni, macam lama tak menulis kan 🤣
Resepi ni aku dah cuba, memang dijamin banyak peminat and yang tukang jual Biskut Raya tu dijamin Laku keras !!
I tell you.. memang Tak rugi belajar Resepi ni.
Tengok gambar pun dah menyelerakan🤤
Resepi Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips
Bahan-bahan :
250g buttercup atau boleh guna planta
1 cawan gula icing (tak suka manis boleh kurangkan jadi 3/4 cawan sahaja)
1 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
Cornflakes secukupnya ( sis letak dalam 3 cawan, kasi ramas² bagi hancur kasar sikit ye)
Chocolate chips
Chocolate rice (optional)
Almond cincang (optional)
Cara-cara:
• Kacau sebati butter, gula icing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
• Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
• Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
• Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun terserah janji sedap..
• Jarakkan adunan sebab takut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
• Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).
* Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepas tu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
* Kalau tak suka manis manis, boleh kurangkan sukatan gula aicing jadi 3/4 cawan ye.
Gaiss kalau korang rasa blog ni bermanfaat utk korang boleh follow,like,share dan jomen ya.. Selamat mencuba😋
Ulasan