Macaroon Warna Warni
Assalamualaikum..
Selamat petang semuanya
Petang yang cerah kita ber Min Cha tarik Ais la pulak..Al maklum la cuaca panass kan,
Apa tu Min Cha??
hah..pasti ramai yang mau tau kann
Nnt sis buat N3 Min Cha la pulak ok..
Sekarang kita selongkar Resepi
Dapur Citarasaku hari ini..korang nak resepi apa??
Ok boleh komen bg idea di ruang komen kat bawah,
Sebenarnya dah ada da resepinya
Ok kita terus je dengan resepi Macaroon
Bukan Senang mau buat k
But practice make perfect!!
Bahan²:
80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor
80g serbuk almond
140g gula icing
pewarna
Tip:
Dalam resepi ada letak lemon jus, tapi ikut suka nak letak atau tidak..
Ok untuk pewarna pulak,boleh guna yg serbuk lebih mudah! kang takut klu guna yg jenis cecair tu kang ada pulak yg tercurah lebih dah cair pulak adunan tu... untuk selamat kita guna yg serbuk.
Cara-Caranya:
Sebelum kita mula. kita sediakan dulang pembakar terlebih dahulu,Alas dulang pembakar dgn kertas minyak.
Ambil duit syiling 20 @ 50 sen dan lukis atas kertas minyak dan jarakkan setiap satu sebanyak 3 cm.
Terbalikkan kertas dan letak atas tray atau dulang pembakar,Ketepikan.
Yang paling mudah kalau kita guna baking paper lebih mudah untuk tanggalkan macaroon tu nanti,Kalau guna kertas minyak, bila macaroon dah masak nanti lepas keluar oven terus pancit dgn air belakang kertas minyak. Biar sekejap nanti macaroon tu mudah tanggal.
Hati2 ye! jangan sampai tercedera pula... sebab panas!!
Langkah 1
Satukan serbuk almond dan gula icing. Kemudian ayak. Ketepikan
Langkah 2
Dalam bekas lain kita pukul putih telur hingga kembang dgn menggunakan mixer dan berkelajuan max.
Kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil terus memutar sehingga adunan kental dan bertanduk (anggaran dlm 10 minit).
Sehingga Adunan menjadi ringan dan gebu dan sedikit berkilat,Kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan putih telur tu tak jatuh. (bahagian ni kena pastikan adunan tu betul2 kental). Tapi jangan terlebih pukul ye! dia dah bertanduk aje dah ok!
Masukkan 1/4 daripada serbuk almond yg dah bercampur gula icing tadi ke dalam putih telur,Sebatikan hingga rata dgn cara kaup balik menggunakan spatula aje..
Setelah rata masukkan semua baki serbuk almond sedikit demi sedikit dan gaulkan dgn kaedah yg sama sehingga adunan bergaul sempurna.
Kemudian boleh lah kita letak pewarna. Untuk adunan ni boleh bahagi kepada 2 bahagian sahaja kerana adunannya sedikit.
Langkah 3
Masukkan adunan tadi kedalam beg plastik atau piping beg.
Langkah 4
Kemudian picitkan atas bulatan yg telah kita buat atas kertas minyak tadi. Siapkan sampai habis.
Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macaroon untuk mengelakkan permukaan macaroon jd berlubang bila dibakar
Rehatkan macroon lebih kurang 30 - 45 mint. Pastikan macaroon benar2 kering iaitu bila kita sentuh permukaan macarons ia tak melekat dekat tangan.
Panaskan oven 150C - sis cuma gunakan 140C mengikut kepanasan oven. Oven jangan panas sangat kerana nanti macaroon cepat pecah atau retak bila masak.
Letakkan tray di bahagian tengah dlm oven. Bakar selama 15 - 20 minit.
Setelah masak, letakkan macroon bersama kertas minyak atas rack dan biarkan ia sejuk. Senangkan!
Bila dah sejuk boleh lah kita letak ganache apa2 yg kita suka. letak Nutella sedap!
Ok dah selesai
Selamat mencuba..
Sumber : Azlita Masam manis
Selamat petang semuanya
Petang yang cerah kita ber Min Cha tarik Ais la pulak..Al maklum la cuaca panass kan,
Apa tu Min Cha??
hah..pasti ramai yang mau tau kann
Nnt sis buat N3 Min Cha la pulak ok..
Sekarang kita selongkar Resepi
Dapur Citarasaku hari ini..korang nak resepi apa??
Ok boleh komen bg idea di ruang komen kat bawah,
Sebenarnya dah ada da resepinya
Ok kita terus je dengan resepi Macaroon
Bukan Senang mau buat k
But practice make perfect!!
MACAROON WARNA WARNI
Bahan²:
80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor
80g serbuk almond
140g gula icing
pewarna
Tip:
Dalam resepi ada letak lemon jus, tapi ikut suka nak letak atau tidak..
Ok untuk pewarna pulak,boleh guna yg serbuk lebih mudah! kang takut klu guna yg jenis cecair tu kang ada pulak yg tercurah lebih dah cair pulak adunan tu... untuk selamat kita guna yg serbuk.
Cara-Caranya:
Sebelum kita mula. kita sediakan dulang pembakar terlebih dahulu,Alas dulang pembakar dgn kertas minyak.
Ambil duit syiling 20 @ 50 sen dan lukis atas kertas minyak dan jarakkan setiap satu sebanyak 3 cm.
Terbalikkan kertas dan letak atas tray atau dulang pembakar,Ketepikan.
Yang paling mudah kalau kita guna baking paper lebih mudah untuk tanggalkan macaroon tu nanti,Kalau guna kertas minyak, bila macaroon dah masak nanti lepas keluar oven terus pancit dgn air belakang kertas minyak. Biar sekejap nanti macaroon tu mudah tanggal.
Hati2 ye! jangan sampai tercedera pula... sebab panas!!
Langkah 1
Satukan serbuk almond dan gula icing. Kemudian ayak. Ketepikan
Langkah 2
Dalam bekas lain kita pukul putih telur hingga kembang dgn menggunakan mixer dan berkelajuan max.
Kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil terus memutar sehingga adunan kental dan bertanduk (anggaran dlm 10 minit).
Sehingga Adunan menjadi ringan dan gebu dan sedikit berkilat,Kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan putih telur tu tak jatuh. (bahagian ni kena pastikan adunan tu betul2 kental). Tapi jangan terlebih pukul ye! dia dah bertanduk aje dah ok!
Masukkan 1/4 daripada serbuk almond yg dah bercampur gula icing tadi ke dalam putih telur,Sebatikan hingga rata dgn cara kaup balik menggunakan spatula aje..
Setelah rata masukkan semua baki serbuk almond sedikit demi sedikit dan gaulkan dgn kaedah yg sama sehingga adunan bergaul sempurna.
Kemudian boleh lah kita letak pewarna. Untuk adunan ni boleh bahagi kepada 2 bahagian sahaja kerana adunannya sedikit.
Langkah 3
Masukkan adunan tadi kedalam beg plastik atau piping beg.
Langkah 4
Kemudian picitkan atas bulatan yg telah kita buat atas kertas minyak tadi. Siapkan sampai habis.
Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macaroon untuk mengelakkan permukaan macaroon jd berlubang bila dibakar
Rehatkan macroon lebih kurang 30 - 45 mint. Pastikan macaroon benar2 kering iaitu bila kita sentuh permukaan macarons ia tak melekat dekat tangan.
Panaskan oven 150C - sis cuma gunakan 140C mengikut kepanasan oven. Oven jangan panas sangat kerana nanti macaroon cepat pecah atau retak bila masak.
Letakkan tray di bahagian tengah dlm oven. Bakar selama 15 - 20 minit.
Setelah masak, letakkan macroon bersama kertas minyak atas rack dan biarkan ia sejuk. Senangkan!
Bila dah sejuk boleh lah kita letak ganache apa2 yg kita suka. letak Nutella sedap!
Ok dah selesai
Selamat mencuba..
Sumber : Azlita Masam manis
Ulasan