Nasi Ayam Hainan
Alahaii sibuk memanjang ..
Assalamualaikum..
Bulan puasa ni dah start enjin buat Biskut Raya tu yang tengelam timbul๐๐
Mana mau fikir buat juadah buka puasa lagik..
N3 Kali ni Sis mau share Resepi Nasi Ayam la pulak simple lengkap semua hado..tak payah fikir mau masak itu ini lgi..
OK Check Resepi..
NASI AYAM HAINAN
Utk nasi...
4 pot Beras (cuci bersih)
5 ulas bwang putih (tumbuk)
3 kiub ayam knor (ramas hancur)
2 hlai daun pndan (dsimpul)
1 sup bonjot
2 bunga cengkeh
1 kayu manis
2 sdm mentega
1 btg serai (dtitik)
Halia (tumbuk)
Air scukupnye
~basuh beras sperti biasa...tos...ktepikan dulu
~pnaskan kuali...masukan mentega..tunggu
cair...masukan bahan tumbuk, sup bonjot, serai, bunga cengkeh dan kayu manis....tumis semua sampai naik bau...
~masukan beras...gaul rata dlm kuali slama lbih kurang 8 mnit...alihkn ke dlm periuk nasi...
~tuangkan air scukupnye (mgikut sukatan beras yg
dgunakan)..masukn daun pndan dan kiub ayam
knor...gaul sebati...masak nasi sperti biasa...
Utk ayam...
1/2 ekor ayam (dcuci bersih)
5 ulas bwng putih (tumbuk)
Halia (tumbuk)
1 kiub ayam knor
Garam
Air scukupnye
Minyak bijan (utk mmerap)
'Air masak scukupnye
'Ais (Utk proses mlembut dan mlembapkn ayam)
~satukan air, bhan tumbuk, kiub ayam dan garam dlm periuk...didihkn dia
~bila dh mdidih...masukan ayam...tutup...tunggu smpai ayam masak (dlm 30-40 mnit...ikut saiz ayam)...
~bila ayam dh masak...angkat..masukan dlm air yg
bercampur ais...rendam dlm 20 minit (air tu air tapis or air masak...proses ni utk mlembapkn dan mlembutkn ayam)....
~stelah itu...angkat ayam...sapukn dan perap ayam dgn minyak bijan scukupnye....
~angkat dan potong2 ayam...smasa waktu hendak
mhidang nanti..
Utk sos hitam...
4 sdm kicap cair
1 sdm kicap pekat
1 sdm madu
1/2 cwn air rebusan ayam
2 sdm mnyak bijan
~campur semua bahan2 di atas...gaul sebati...siap
Utk sos merah...
5 cili api (merah-tumbuk)
3 lada besar (merah-tumbuk)
Halia (dtumbuk)
Garam
Gula
Air masak
Ajinamoto (abaikn jika tdak perlu)
~satukan semua bahan..didihkn skejap di atas api yg
sderhana sambil dikacau2...siap
Utk sup...
3 bwng merah (dtumbuk)
2 bwang ptih (dtumbuk)
1 sup bonjot
3 rempah skwan
Halia (dtumbuk)
Garam
Air rebusan ayam
Ajinamoto (abaikn jika tdak perlu)
Sdikit mnyak (utk mnumis)
Saya bubuh fishball...saja2 suka2 je...hihii
~pnaskan mnyak...masukan bahan tumbuk bersama
rempah 3 skawan dan sup bonjot...tumis smpai naik
bau...masukan air rebusan ayam...tunggu
didih...masukn fishball..perisakn dgn garam dan
ajinamoto...taburankn bwang goreng n daun sup
semasa mhidang...siap
Sumber : Anna Camfrog
Selamat mencuba..
Jangan lupa share ok
Assalamualaikum..
Bulan puasa ni dah start enjin buat Biskut Raya tu yang tengelam timbul๐๐
Mana mau fikir buat juadah buka puasa lagik..
N3 Kali ni Sis mau share Resepi Nasi Ayam la pulak simple lengkap semua hado..tak payah fikir mau masak itu ini lgi..
OK Check Resepi..
NASI AYAM HAINAN
Utk nasi...
4 pot Beras (cuci bersih)
5 ulas bwang putih (tumbuk)
3 kiub ayam knor (ramas hancur)
2 hlai daun pndan (dsimpul)
1 sup bonjot
2 bunga cengkeh
1 kayu manis
2 sdm mentega
1 btg serai (dtitik)
Halia (tumbuk)
Air scukupnye
~basuh beras sperti biasa...tos...ktepikan dulu
~pnaskan kuali...masukan mentega..tunggu
cair...masukan bahan tumbuk, sup bonjot, serai, bunga cengkeh dan kayu manis....tumis semua sampai naik bau...
~masukan beras...gaul rata dlm kuali slama lbih kurang 8 mnit...alihkn ke dlm periuk nasi...
~tuangkan air scukupnye (mgikut sukatan beras yg
dgunakan)..masukn daun pndan dan kiub ayam
knor...gaul sebati...masak nasi sperti biasa...
Utk ayam...
1/2 ekor ayam (dcuci bersih)
5 ulas bwng putih (tumbuk)
Halia (tumbuk)
1 kiub ayam knor
Garam
Air scukupnye
Minyak bijan (utk mmerap)
'Air masak scukupnye
'Ais (Utk proses mlembut dan mlembapkn ayam)
~satukan air, bhan tumbuk, kiub ayam dan garam dlm periuk...didihkn dia
~bila dh mdidih...masukan ayam...tutup...tunggu smpai ayam masak (dlm 30-40 mnit...ikut saiz ayam)...
~bila ayam dh masak...angkat..masukan dlm air yg
bercampur ais...rendam dlm 20 minit (air tu air tapis or air masak...proses ni utk mlembapkn dan mlembutkn ayam)....
~stelah itu...angkat ayam...sapukn dan perap ayam dgn minyak bijan scukupnye....
~angkat dan potong2 ayam...smasa waktu hendak
mhidang nanti..
Utk sos hitam...
4 sdm kicap cair
1 sdm kicap pekat
1 sdm madu
1/2 cwn air rebusan ayam
2 sdm mnyak bijan
~campur semua bahan2 di atas...gaul sebati...siap
Utk sos merah...
5 cili api (merah-tumbuk)
3 lada besar (merah-tumbuk)
Halia (dtumbuk)
Garam
Gula
Air masak
Ajinamoto (abaikn jika tdak perlu)
~satukan semua bahan..didihkn skejap di atas api yg
sderhana sambil dikacau2...siap
Utk sup...
3 bwng merah (dtumbuk)
2 bwang ptih (dtumbuk)
1 sup bonjot
3 rempah skwan
Halia (dtumbuk)
Garam
Air rebusan ayam
Ajinamoto (abaikn jika tdak perlu)
Sdikit mnyak (utk mnumis)
Saya bubuh fishball...saja2 suka2 je...hihii
~pnaskan mnyak...masukan bahan tumbuk bersama
rempah 3 skawan dan sup bonjot...tumis smpai naik
bau...masukan air rebusan ayam...tunggu
didih...masukn fishball..perisakn dgn garam dan
ajinamoto...taburankn bwang goreng n daun sup
semasa mhidang...siap
Sumber : Anna Camfrog
Selamat mencuba..
Jangan lupa share ok
Ulasan