DURIAN CREPE

Bila aku Craving nak makan durian Crepe๐Ÿ˜…
Halah..halahhh
Steatment nda boleh blah๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Dah lama pun x buat,arh jom main tepung..


Check Resepi..


DURIAN CREPE



(Step by Step untuk yang baru nak berjinak dlm membuat DC ni dan untuk memudahkan rakan2 mempelajarinya)

Kulit/crepe (18-20  keping )





**Kalau nak byk boleh doublekan sukatan

1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi kayu
1 sudu besar tepung ubi kentang
1 sudu besar tepung kastard
1 1/2 sudu besar tepung hong kong
 sedikit garam
2 sudu besar gula icing
2 biji telur saiz B
1 sudu besar minyak jagung
3/4 cawan air (210ml)
1/2 cawan susu segar (130ml)
sedikit esen vanila
beberapa titik pewarna kuning@ jenis serbuk isi sikit je ye


Filling Kastard + Durian




2 sudu besar gula
20 gm tepung kastard
250 ml susu segar
2 biji kuning telor

isi durian yang dihancurkan



Filling Whipping Cream




500gm whipping cream
2 sudu besar gula icing (jika whipping cream tawar)


caranya utk kulit/crepe ~ cara nak dptkan crepe yang nipis

1.  Kesemua tepung di atas di ayak terlebih dahulu
2.  Masukkan kedalam satu bekas, masukkan garam, gula icing, minyak, esen
     vanila, telor yang dipukul sebati, dan masukkan air serta susu segar dan
     pewarna kuning.  kacau guna whisk tangan je ye..kemudian tapis
3.  Panaskan non stick pan saiz kecil (17cm diameter tapak) api sederhana. 
    Sapu  sikit pan ngan minyak. (saya guna tisu paper)..dah panas pan tu..angkat
    kejap pan dan masukkan kurang 1 senduk adunan ke dalam pan..lenggangkan
    pan tadi sehingga rata dan nipis kulit tadi serta memenuhi permukaan pan
    tadi..kemudian letak balik atas dapur ..(saya tak guna senduk pun tuk ratakan
    kulit tu..just layang2 kan/lenggangkan je shingga memenuhi permukaan) kejap 
    je letak atas dapur ye kemudian angkat..jangan lama sbb nanti hangus
    kulitnya.tak payah terbalikkan sebb ia nipis mudah sangat masaknya
4.  Ulangi hingga habis. boleh ditindih2 kulitnya insyaallah tak melekat


cara untuk Filling Kastard + Durian

1.  Dalam periuk non stick masukkan gula, tpg kastard, 2 biji kuning telor,dan 
    susu segar dlm 4 sudu dulu..Kacau hingga kesemuanya sebati.  Kemudian
    tuang baki susu segar tadi dan kacau lagi
2.  Panaskan api dapur dan masak menggunakan api sederhana hingga
     kental/pekat. tutup api dan sejukkan kastard filling.
3.  Isi Durian dihancurkan dan dicampur bersama dengan kastard filling dan
     masukkan ke dalam piping bag. masukkan kedalam peti ais supaya ia tak cair

cara untuk filling Whipping Cream..

1.  Dalam bekas yang bersih dan kering, masukkan 500gm whipping cream,
    tambah gula icing jika whipping cream anda tawar.. Jika whipping cream anda
    sudah manis abaikan gula icing tu..
2.  Pukul whipping cream sehingga soft peak/kental dan masukkan kedalam
     piping bag dan letak dlm freezer sekejap supaya tak mencair.


Sekarang masa utk "membantalkan durian crepe"



sediakan kulit, letak whipping cream dulu kemudian letak pula filling kastard+durian dan letak semula whipping atas kastard tadi..

Bungkus/lipat durian crepe tadi seperti bantal..haaa dah siap!


masukkan dlm freezer kejap dlm sejam dua supaya ia mengeras(jika durian crepe yang baru kluar dr freezer tu keras kejung tunggu biar kejap pada suhu bilik
(tak lembut tak keras sangat) baru la boleh dimakan..jgn keras sangat kang tercabut gigi cari saya plak๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Selamat Mencuba..

Kredit: Tahrunnisah Jali

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Biskut Cerelac

IKAN SIAKAP GORENG BERLADA

Biskut Ulat Bulu

Kuih Makmur

Biskut Cip Coklet Minty Pudina

kek Lapis Blueberry Kukus

Biskut Almond London

Biskut Tart Nenas

TURUN BERAT BADAN TANPA TAHAN LAPAR,TANPA UBAT DENGAN THERAPANT- INSTANT RESULT๐Ÿ“Œ

Biskut Nestum Kelapa Ranggup