PUDING KARAMEL COKLAT MOIST
Assalamualaikum..
Marhaban ya Ramdhan..
Day 1
Amboi² Semangat puasa weii
Puasa x hari ni??
Ok Hari ni sis mau share Resepi yang memang sedap
Ofcoz kamu x akan rasa Rugi buat sbb sedap sangat k..
Ok check it out๐๐
Gabungan kek coklat moist dengan puding karamel ni memang sangat sedap dan sesuai rasanya. Antara resepi yang wajib dicuba. Untuk membuat karamel, lebih senang gula dicairkan terus di dalam loyang supaya sama rata. Susu segar untuk membuat puding pula hanya perlu dipanaskan sebentar sahaja sehingga gula larut. Tak perlu pukul adunan puding terlalu lama untuk mengelakkan puding berlubang semasa dikukus. Adunan kek coklat moist ni adalah resepi kek coklat yang saya gunakan dalam resepi sebelum ini. Selamat mencuba ๐
Bahan-bahan untuk Gula hangus:
2 sudu besar gula (boleh buat 1 1/2 sb untuk air gula ngam2 sahaja)
Loyang 8 inci / 20cm
Cara-cara:
Masukkan gula di tengah loyang kek, agak-agak di kawasan api dapur supaya senang gula cair.
Panaskan dengan api perlahan di atas dapur.
Biarkan sehingga gula cair dan bewarna perang dan tidak perlu di kacau.
Bila semua gula sudah hancur tutup api dan ratakan air gula memenuhi dasar loyang.
Ketepikan dan sediakan pula adunan puding . Air gula akan mengeras, biarkan sahaja. Gula ini akan cair apabila di bakar bersama dengan adunan puding dan kek nanti.
Bahan-bahan untuk Puding
400ml susu cair
3 biji kuning telur (Putih telur masukkan terus ke dalam mangkuk pengadun untuk meringue nanti)
2 biji telur
140 gram gula castor
1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
Asingkan 3 biji putih telur dan kuning telur. Masukkan 3 kuning telur di dalam mangkuk
Masukkan 2 biji telur ke dalam mangkuk telur kuning dan kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih
Kemudian satukan telur dan semua bahan-bahan di atas ke dalam mangkuk besar. Kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih.
Bila semua sebati, tapiskan ke dalam loyang gula hangus tadi.
Semasa memasukkan bancuhan puding, gula hangus akan berbunyi seperti kaca pecah... Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" ( letak loyang kek dalam loyang berisi air panas ) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit / pekat sikit permukaan puding tu... jangan terlampau keras pula nanti tak boleh sebati dengan kek - ( pada suhu 160°C dengan menggunakan api atas bawah ).
Ketepikan dan sejukkan puding lebih kurang 30 minit.... ( sementara tu sediakan adunan kek coklat ).
sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST
BHN A :
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
3/4 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap
BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak
BHN C:
4 biji telur - pukul dgn whisk atau blend (aku blend sekejap)
CARA :
~ satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
~ tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
~ bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung kpd oven masing2... ( aku kukus sampai kek tu betul2 masak.. dlm 1 jam stgh kot.
~ dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru di terbalikkan kek.. simpan kek dlm peti ais bg menambahkan kelazatan ketika makan.. ewahhh.. hehehe
Ok Selamat mencuba..
Sumber : Tahrunnisah Jali
Marhaban ya Ramdhan..
Day 1
Amboi² Semangat puasa weii
Puasa x hari ni??
Ok Hari ni sis mau share Resepi yang memang sedap
Ofcoz kamu x akan rasa Rugi buat sbb sedap sangat k..
Ok check it out๐๐
Puding Karamel coklat moist
Gabungan kek coklat moist dengan puding karamel ni memang sangat sedap dan sesuai rasanya. Antara resepi yang wajib dicuba. Untuk membuat karamel, lebih senang gula dicairkan terus di dalam loyang supaya sama rata. Susu segar untuk membuat puding pula hanya perlu dipanaskan sebentar sahaja sehingga gula larut. Tak perlu pukul adunan puding terlalu lama untuk mengelakkan puding berlubang semasa dikukus. Adunan kek coklat moist ni adalah resepi kek coklat yang saya gunakan dalam resepi sebelum ini. Selamat mencuba ๐
Bahan-bahan untuk Gula hangus:
2 sudu besar gula (boleh buat 1 1/2 sb untuk air gula ngam2 sahaja)
Loyang 8 inci / 20cm
Cara-cara:
Masukkan gula di tengah loyang kek, agak-agak di kawasan api dapur supaya senang gula cair.
Panaskan dengan api perlahan di atas dapur.
Biarkan sehingga gula cair dan bewarna perang dan tidak perlu di kacau.
Bila semua gula sudah hancur tutup api dan ratakan air gula memenuhi dasar loyang.
Ketepikan dan sediakan pula adunan puding . Air gula akan mengeras, biarkan sahaja. Gula ini akan cair apabila di bakar bersama dengan adunan puding dan kek nanti.
Bahan-bahan untuk Puding
400ml susu cair
3 biji kuning telur (Putih telur masukkan terus ke dalam mangkuk pengadun untuk meringue nanti)
2 biji telur
140 gram gula castor
1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
Asingkan 3 biji putih telur dan kuning telur. Masukkan 3 kuning telur di dalam mangkuk
Masukkan 2 biji telur ke dalam mangkuk telur kuning dan kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih
Kemudian satukan telur dan semua bahan-bahan di atas ke dalam mangkuk besar. Kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih.
Bila semua sebati, tapiskan ke dalam loyang gula hangus tadi.
Semasa memasukkan bancuhan puding, gula hangus akan berbunyi seperti kaca pecah... Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" ( letak loyang kek dalam loyang berisi air panas ) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit / pekat sikit permukaan puding tu... jangan terlampau keras pula nanti tak boleh sebati dengan kek - ( pada suhu 160°C dengan menggunakan api atas bawah ).
Ketepikan dan sejukkan puding lebih kurang 30 minit.... ( sementara tu sediakan adunan kek coklat ).
sementara tu,siapkan BHN KEK CHOCOLATE MOIST
BHN A :
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
3/4 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
CARA:
satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dgn api perlahan sambil dkacau hgga sebati,dah sebati,padamkan api dan rehatkan sekejap
BHN B:
3/4cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bhn di atas di ayak
BHN C:
4 biji telur - pukul dgn whisk atau blend (aku blend sekejap)
CARA :
~ satukan BHN B dan BHN C ke dlm BHN A secara berselang seli dan gaul sebati dgn whisk atau senduk
~ tuangkan adunan ke dlm loyang karamel tadi
~ bakar secara steam bake pd suhu 180'c selama sejam atau hgga masak...bergantung kpd oven masing2... ( aku kukus sampai kek tu betul2 masak.. dlm 1 jam stgh kot.
~ dah masak,biar kek sejuk atau hgga kek meregang baru di terbalikkan kek.. simpan kek dlm peti ais bg menambahkan kelazatan ketika makan.. ewahhh.. hehehe
Ok Selamat mencuba..
Sumber : Tahrunnisah Jali
Ulasan